Help je mee? Lever jouw oude 100% linnen in! Voor een plasticvrij Waddengebied

Onze Waddenzee heeft last van plastic soep, grotendeels veroorzaakt door ons eigen plastic afval. Wad van Waarde pakt het probleem aan bij de bron. We ontwikkelen alternatieven voor plastic producten die nu vaak in de natuur belanden. Plastic tasjes bijvoorbeeld. Die kunnen we vervangen door tassen en zakken van linnen, een duurzame stof gemaakt van vlas. Met lokale teelt van vlas kunnen zulke zakken én tal van andere producten in de toekomst van ons eigen linnen gemaakt worden. In de tussentijd laten we zien hoe fijn linnen producten zijn door ze te maken van gebruikt linnen.

Wad van Waarde verwerkt oud linnen tot nieuwe, waardevolle en plasticvrije producten

Van de goede stukken ingezameld linnen naait samenwerkingspartner Vanhulley nieuwe linnen zakken. Een linnen zak is veel steviger dan een dun plastic tasje en duurzamer dan een katoenen zak. Bovendien kun je linnen zakken oneindig vaak wassen en hergebruiken. Gebruik ze bijvoorbeeld als groente- en fruitzak om verpakkingsvrij te winkelen. Of als shopper. Of als 1001-dingenzakje voor onderweg. Zonder giftige stoffen, zonder microplastics en zonder plastic afval.

Help je mee?

Heb jij nog oud huis-tuin-en-keuken-linnen liggen? Of linnen kleding die je niet meer draagt, of misschien niet meer past? Lever het in bij een van de aangesloten kringloopwinkels. Jouw oude linnen worden gebruikt voor het maken van nieuwe, waardevolle producten.

Deze kringloopwinkels doen mee:

Kringloop Plus Groningen
GoudGoed Groningen Damsterdiep
GoudGoed Groningen Protonstraat
GoudGoed Uithuizen
GoudGoed Winschoten
GoudGoed Winsum
Fietswinkel Refide, Campus Groningen
Estafette Recycle Boulevard Leeuwarden
De Wissel, Dokkum
Raderwerk, Kollum
Raderwerk, Buitenpost

zo ook bij:
De bibliotheek in Leens
’t Wieshoes in Warffum

Een voorbeeld van de inzamelbox zie je hiernaast.

Linnen, de meest duurzame stof ter wereld

Voor de productie van linnen zijn veel minder water en pesticiden nodig dan voor katoen. De stof is sterk, hypoallergeen, antibacterieel en goed wasbaar. Linnen heeft bovendien een hoge slijtvastheid en gaat langer mee dan katoen.

Op weg naar lokale productie van vlas
Vroeger werd vlas langs de hele Waddenkust verbouwd. Toen de markt voor katoen uit verre oorden op gang kwam, werden vlas en linnen te duur. Langzaam maar zeker verdween de hele keten uit Nederland. Kunnen we deze keten nieuw leven inblazen? Een eerste begin is de 5,75 hectare vlas die dit voorjaar is ingezaaid bij enkele Friese boeren van de Agrarische coöperatie de Waadrâne, in samenwerking met Van de Bilt zaden en vlas BV en It Erfskip. In de toekomst maken we mooie producten van lokaal geteeld en gesponnen vlas: zo krijgt het Wad nog meer waarde.