WadProducten

Wad van Waarde ontwikkelt diverse producten die als voorbeeld dienen als alternatief voor
de plastic producten en microplastics die helaas in ons en het milieu terechtkomen.
Deze voorbeeldproducten zijn het resultaat van de ketens die we opzetten
rondom twee materiaalstromen: PHA en linnen textiel.

Wij kijken naar (dagelijkse) producten die in het waddengebied vaak worden gebruikt en
ook, helaas, vaak in het milieu terecht komen. Als initiatiefnemers achter Wad van Waarde vinden
dat dit anders kan. In dit meerjarige programma worden producten ontwikkeld die opnieuw te
(her)gebruiken zijn, gemaakt zijn van lokale en hernieuwbare grondstoffen en die ook daadwerkelijk
afbreekbaar zijn wanneer deze per ongeluk in de natuur terecht komen.

Help jij ons mee impact te maken?

De WadKop

Met trots presenteren wij hier de WadKop! Een koffie/thee-to-go beker gemaakt van een natuurlijk materiaal (lijkt op plastic) dat je jaren kunt gebruiken, in de afwasmachine kan, maar als het overboord waait of in de natuur achter blijft breekt het af zonder schadelijke stoffen achter te laten.

Waarom een Wadkop?

In het waddengebied wordt veel plastic zwerfafval gevonden, waaronder veel materialen
die als verpakking van onder andere ‘to-go producten’ zijn gebruikt.
Regelgeving tegen eenmalige producten heeft er eindelijk voor gezorgd dat er
noodzaak is om geschikte alternatieve materialen te vinden die ingezet kunnen worden.

Wanneer je kijkt welk materiaal het meest duurzame is om te gebruiken voor
eten en drinken
, dan is glas en keramiek het beste wanneer bezoekers op locatie blijven.
Dat kan lang mee
gaan en gaat zo in de vaatwasser na gebruik. Maar wat als mensen
hun eten en drinken mee willen nemen?  Dan is hier de WadKop! 

Materiaal

Het materiaal dat voor de Wadkop is gebruikt heet PHA. Dit staat voor Polyhydroxyalkanoaten. PHA heeft unieke eigenschappen en is daarmee interessant om als alternatief te gebruiken voor fossiele plastic producten; het wordt namelijk gemaakt van biomassa, van reststromen uit de landbouw. Ook komen er geen schadelijke microplastics vrij, is het afbreekbaar in de zee en de natuur, niet toxisch en ook nog eens vaatwasser bestendig. PHA’s zijn biologisch afbreekbaar wanneer dit materiaal per ongelijk terecht komt in de natuur.

Kortom het gaat jaren mee en is daarnaast ook nog goed voor mens en milieu!

Recyclen

Uiteraard gaan we er vanuit dat de WadKop voor de rest van je leven een (koffie)maatje zal zijn voor thuis, onderweg of op het werk. Mocht dit niet het geval zijn en  de beker raakt beschadigd, dan kan de WadKop volledig worden gerecycled. Hiervoor werken we er aan om inzamellocaties op te richten. Het ingezamelde materiaal kan dan opnieuw als grondstof dienen bij het maken van andere producten. Wie weet is jouw WadKop straks wel een super handige frisbee voor op het strand, of een strandschepje, of een zonnebril, of….

Genoeg mogelijkheden dus om jouw WadKop een 2e leven te geven!

Impact op het milieu

Om meer inzicht te krijgen in het materiaal PHA hebben wij de milieu-impact laten onderzoeken. De methode hiervoor wordt een Life Cycle Assesment (LCA) genoemd; dit om het milieueffect van producten te meten.  Bij de vergelijking is het materiaal van de WadKop (PHA) vergeleken met één van de standaard plastics op basis van aardolie die vaak voor herbruikbare koppen worden gebruikt: Polypropyleen (PP). Over het algemeen geven de uitkomsten* aan dat voor de productie van PHA er betere scores zijn bij de milieu indicatoren dan bij de productie van PP.

Lees hier meer over de resultaten van deze LCA uitgevoerd door onze partner Ecoras.

Simone van Wad van Waarde over de WadKop:

‘Door in gesprek te gaan met de waddengebruikers hebben we in woord en beeld kunnen vatten wat de Waarden van het Wad zijn. De waarden zoals ruimte, dynamiek en seizoenen zijn vertaald in een functioneel ontwerp, dat inspeelt op de problematiek rondom plastic afval, namelijk wegwerp koffiebekers. Zo zie je in het ontwerp van de WadKop de specifieke wadden blauwe kleur terugkomen, die enerzijds doet denken aan de zee, de lucht, en ook de blauwe gloed van de kleigrond bij eb.’

Bestellen WadKop

Help jij mee impact te maken? Speciaal voor bedrijven en organisaties is het mogelijk om de WadKop te bestellen en in te zetten als relatiegeschenk of om te verkopen aan eigen klanten.

De WadKop is vanaf eind juli 2023 leverbaar. Voor die tijd kan je al een bestelling plaatsen. De WadKop is vanaf 100 stuks te bestellen.

Wad van Waarde levert zelf niet aan consumenten, wij zijn er vooral om de verandering te versnellen en de alternatieven aan te dragen. Bedrijven die de WadKop zelf gaan verkopen krijgen een vermelding op deze website als verkooppunt.

Ja, ik heb interesse in de WadKop