Op donderdag 25 januari 2024 kwamen ruim tweehonderd belanghebbenden en liefhebbers van het Waddengebied samen tijdens het Waddenfestival in Franeker. Een dag vol inspiratie en versterking van het netwerk. Het evenement werd georganiseerd door Visit Wadden, Wad van Waarde en programma Donkerte van de Wadden, allen belangrijke projecten op het gebied van duurzame ontwikkeling in het Waddengebied.

Meest duurzame bestemming van Europa
Tijdens de eerste editie van het Waddenfestival in 2022 deelde Visit Wadden de ambitie om in 2030 de meest duurzame bestemming van Europa te zijn. Toentertijd omarmden meer dan 100 stakeholders dit streven. Dit jaar wordt de reis voortgezet met een nog grotere betrokkenheid van de gemeenschap én nieuwe projecten.
Het festival ging van start met de WAD Duurzaam show in Theater De Koornbeurs, onder leiding van presentator Harm Edens (o.a. bekend van ‘Dit was het nieuws’ en ‘BNR Duurzaam’). Bij hem aan tafel schoven aan Eileen Blackmore (Wad van Waarde), Wendy Oude Veldhuis (Visit Wadden), René Rutte (Donkerte van de Wadden) en Renate de Backere (Waddenvereniging).

Zij spraken over de uitdagingen én oplossingen om het UNESCO Werelderfgoed Waddenzee te beschermen. Over de bedreigingen, veelal van buitenaf, zoals de Werelderfgoedstatus in combinatie met de omstreden gasboringen, het gevaar van nanoplastics voor mens en dier en het belang van duisternis. De oproep was, met grote steun van Harm Edens, om onze gedeelde verantwoordelijkheid in te zetten voor een echt duurzaam Waddengebied. Soms is het antwoord: ‘Dat doen we gewoon niet meer.’ Keuzes maken met oog voor de natuur en de mens. Voor een toekomstbestendig en bewoon- en beleefbaar Waddengebied.

Op Wadexpeditie door Franeker
Na de gezamenlijke aftrap gingen alle bezoekers op Wadexpeditie door de stad. Bezoekers beleefden verschillende workshops verzorgd door diverse partijen uit het Waddengebied. Variërend van een meditatie door het project Ziltepad of een brainstorm waar bezoekers werden uitgedaagd om alternatieven te bedenken voor minder plastic gebruik tijdens een vakantie en uitleg over lichtvervuiling en hoe je je tuin vriendelijk maakt voor nachtdieren en -vlinders. Ook konden bezoekers zilte groenten proeven bij het project Waddengastronomie.

Het afsluitende diner gaf aanwezigen de kans om te netwerken en te proeven van lokale producten uit het gebied.