Na succesvolle presentaties op de Dutch Design Week in Eindhoven en Material District in Utrecht, zijn de plasticvrije linnen WadGordijnen van Wad van Waarde dit jaar te zien op de prestigieuze Salone del Mobile 2025 in Milaan. Hier vertellen we het verhaal van de herintroductie van vlas, de opbouw van een lokale waardeketen, van zaadje tot gordijn tot grond, en hoe dit bijdraagt aan een gezonde, plasticvrije leefomgeving.

Van Waddenlandschap naar interieurdesign
De WadGordijnen zijn gemaakt van lokaal geteeld vlas, afkomstig van 65 hectare vlasakkers in Friesland en Groningen, geteeld door 14 boeren. De natuurlijke texturen en zachte kleurtinten van het ontwerp zijn direct geïnspireerd op het Waddenlandschap – een vertaling van zand, zee, lucht en vogels naar duurzaam interieurtextiel. Het concept WadGordijn is ontworpen, ontwikkeld en lokaal geproduceerd door de nauwe samenwerking tussen House of Design, Enschede Textielstad en Iedema Projectstoffeerders.

Design als motor voor systeemverandering
Kunnen we een wereld zonder microplastics ontwerpen? Wad van Waarde bewijst van wel. Sinds 2021 is binnen dit project het gewas vlas opnieuw geïntroduceerd ten behoeve van linnen textiel als duurzaam alternatief voor synthetisch textiel. De teelt groeide van 2 naar 65 hectare en zet in 2025 door naar 85 hectare, met als doel een structurele jaarlijkse teelt van 150-200 hectare. Dit vlas wordt verwerkt tot linnen, een van de meest duurzame textielsoorten.

Waarom is dit belangrijk?
Synthetisch textiel is een van de grootste vervuilers van microplastics. 35% van alle microplasticvervuiling komt van het wassen en dragen van synthetische stoffen. Dagelijks worden we blootgesteld aan microplastics via lucht, water en voedsel – gemiddeld consumeren we een bankpas aan microplastics per week. Er verschijnen dagelijks berichten over de negatieve impact van microplastics op onze gezondheid. Zelfs in ziekenhuizen en zorgcentra – plekken bedoeld voor genezing – laten synthetische gordijnen plasticdeeltjes los bij elk gebruik.

Om een verandering in gang te zetten, ontwikkelen House of Design, Iedema Projectstoffeerders en Enschede Textielstad een biobased alternatief: plasticvrije linnen gordijnen, gemaakt van lokaal vlas en versterkt met biologische wol voor natuurlijke brandwerendheid en structuur. Volledig passend in de collectie en het verhaal van Wad van Waarde.

Van plasticsoep naar groentesoep 
Wad van Waarde is een initiatief van House of Design, geworteld in het UNESCO-werelderfgoed Waddenzee en werkt aan een transitie van plasticsoep naar groentesoep – een toekomst waar biobased design de norm is.

Wad van Waarde is te zien op de ROOTS Exhibition van Studio Simone van Es, onderdeel van Masterly tezamen met:
Meaningful Matter | Studio Lotte Douwes, Blueblocks, Zeefier, Wad van Waarde, Dirk van der Kooij, Compostboard, The Knitwit Stable, Loads Collection, Circuform, Herman de Vries, Claudy Jongstra, Ineke Hans, Diana Scherer, Tomas Libertiny, Milah van Zuilen, Theo Rekelhof, Workingbert, Ster Borgman, Ori Orisun Merhav, Machiel Hopman, Aga Blonska, Klarenbeek en Dros, Basse Stittgen, Studio Roex, Tweek-eek and Piet Hein Eek.

Met dank aan:

Het project is gefinancieerd door RVO -ketenregeling en het Interreg project X-Lives.

De lokale waardeketen partners:
House of Design
Iedema Projectstoffeerders
Enschede Textielstad
Timpelsteed
Agrarisch Collectief de Waadrâne
Safilin
Biosintrum
Ingeborg Meijssen
3-N Kompetenzzentrum
Biosintrum
Van de Bilt Zaden en Vlas
Vereniging Circulair Friesland