Vissershandschoen

In ons project onderzoeken we de mogelijkheden om een linnen vissershandschoen te ontwikkelen. Hiermee willen we een alternatief product bieden voor een product dat niet vergaat in zee.

Langs de stranden en de kust wordt veel afval gejut dat voor het grootste gedeelte verbrand wordt. Tijdens een cleanup zijn door onze collega’s Karin en Eileen diverse producten gevonden: voedselverpakkingen, visnetten en stukjes van het netten boeten, buisjes van WD40 of siliconen spray, folie, vissershandschoenen, landbouwplastic, petjes en stukjes textiel, plastic resten etc. Via een onderzoek van de WUR op Griend hebben we ook veel informatie gekregen over de soorten zwerfafval.

De vissershandschoen een product dat vanwege de visserij onlosmakelijk verbonden is met de Waddenzee, hebben wij als iconisch product uitgekozen om te vervangen. Het staat voor ons symbool voor synthetisch textiel dat we willen vervangen door lokale en natuurlijke materialen, zoals linnen dat wordt gemaakt van vlas. Het vlas dat door de boeren binnen Wad van Waarde wordt verbouwd in Friesland.

In onze zoektocht naar het breien van linnen tot bruikbare producten, kwam Henny Spoelder uit den Andel op ons pad. Het toeval wil dat de opa van Henny vlasboer was in België. Henny heeft zelf in de mode-industrie gewerkt en heeft voor grote modehuizen de meest prachtige kleding mogen ontwerpen. Het vlas zit dus in haar genen en textiele producten maken kan ze als geen ander.

We hebben Henny gevraagd om een handschoen van puur dun linnen garen te breien. Een heel karwei, want het garen rekt niet mee en een handschoen heeft veel vorm. We konden het bijna niet geloven dat na twee weken tijd de eerste handschoen al klaar was.

Om de handschoen te testen hebben wij visserman Henk Buitjes benaderd. Hij vist al sinds jaar en dag op garnalen en is op diverse manier betrokken bij de visserij. Op een zonnige dag in april vond de overdracht van de handschoenen plaats op de boot van Henk, die op dat moment met zijn ZK37 in Lauwersoog in de vissershaven lag. Bij het aantrekken van de handschoen beschreef Henk de aangename textuur en het comfort van linnen. Ze waren sterker dan hij had verwacht, veelbelovend.

Wekelijks schrijft Henk een dagboek van een visserman voor Visserij Nieuws, een onafhankelijk weekblad voor de visserij. Onze handschoenen werden genoemd in het artikel: https://www.visserijnieuws.nl/nieuws/algemeen/39674/dagboek-van-een-visserman-week-21-2023?fbclid=IwAR2WHfxsD7MsEsKS7pmcj4ZiYJF3Bk1wWLRn1nQAQtxUkAMkbAAc9vHivlQ

De komende maanden gaat Henk de handschoenen gebruiken en zijn bevindingen nemen wij mee in de verdere ontwikkeling. We zijn in gesprek met een linnenspinnerij en industriële breier om de vervolgstappen naar de professionele handschoen in gang te zetten.