Majeure aanvraag Wad gaat om

Al weer een aantal maanden geleden, in maart, hadden we de werkconferentie op Terschelling over een plasticvrij Waddengebied. Waar we met een grote groep enthousiaste en betrokken Waddenliefhebbende organisaties werken aan een plan hoe te komen tot een gerichte aanpak om plastic gebruik en afval te verminderen.

En wat is er intussen veel gebeurd!

Nu hebben we goed nieuws: al het harde werk van deze groep is omgezet naar een majeure aanvraag bij het Waddenfonds en het Investeringskader Waddengebied. Een grote aanvraag met een nog grotere aanpak om verdere plastic vervuiling terug te dringen en bestaande plastic uit het milieu te halen. Het Wad gaat om

Wad gaat om gaat voor een collectieve en integrale aanpak die partijen en initiatieven verbindt, de cirkel van preventie, opruimen, inzamelen en alternatieven aanreiken rond maakt en een systeemverandering bewerkstelligt. Een voorbeeld creëren hoe het wel kan. De werkwijze die we gaan ontwikkelen wordt kopieerbaar en delen we uiteindelijk via o.a. het wereldwijde netwerk van Ubuntoo.

Gister hebben we een reactie gekregen op de 70% versie van onze aanvraag en gaf het Waddenfonds en IKW aan dat ze dit programma als een pareltje zien, uniek in zijn integrale aanpak en kansrijk. Nu moeten we aan de slag om voor 26 september de volledige aanvraag in te dienen, met daarin de tips en aandachtspunten die we vanmorgen hebben gehoord.

Einde van dit jaar krijgen we reactie op de aanvraag en dan hopen we dat in februari 2024 gestart kan worden. Fingers crossed! 

Wad gaat om is een project van een collectief dat opereert onder aanvoering van de drie noordelijke provincies, House of Design, Ecoras en Visit Wadden. Met als deelnemers onder andere NHL Stenden Hogeschool, Vereniging Circulair Friesland, De Waddenvereniging, De Jutfabriek, Texel Plasticvrij, Noria, Rijkswaterstaat, WLN, Haven Lauwersoog, Ubuntoo, Hanzehogeschool en Rijksuniversiteit Groningen. 

Eileen Blackmore is trots en vertelt over de samenwerking: ‘Intussen zijn we ook in gesprek met de Friese Milieu Federatie en staan er meer partijen op onze lijst om nog te benaderen. Het wordt een groot programma met vele spelers, dus een flinke uitdaging om in de uitvoer alles te stroomlijnen. Maar zonder deze partners is het niet mogelijk, we moeten juist vanuit de diverse invalshoeken dit probleem aanpakken.’